Underhåll av stenytor
Stenbänkskivor behåller sitt vackra utseende i åratal bara de underhålls rätt. Deras dagliga underhåll kräver ingen stor ansträngning, och rengöring med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel räcker gott och väl. På den här sidan lyfter vi fram några viktigare aspekter om olika stenars egenskaper som är bra känna till och som därför bör beaktas vid underhåll.
GRANIT
Även om granit inte är ett särskilt poröst eller absorberande material bör man, för att förebygga fläckar, undvika utsätta bänkskivan för kemikalier och frätande ämnen. För att undvika fläckar bör ett nedsmutsat ställe direkt torkas rent med en fuktig trasa och, vid behov, ett milt rengöringsmedel. Desto längre ytan förblir nedsmutsad desto större är risken för fläckbildning. Extra varsam bör man vara med ljusare och slipade granitytor. Stålull och nötande skurmedel får inte användas för rengöring av stenytor. För borttagning av svårare fläckar, använd produkter som är avsedda speciellt för naturstenar. Ljusare granitmaterial bör impregneras en gång om året, det ökar nämligen ytans beständighet
Även om granit är ett hårt och hållbart material som är beständigt mot repor och tål höga temperaturer rekommenderas ändå användning av både värmeunderlägg och skärbräda – så behåller bänkskivan sitt vackra blanka utseende längre. Undersidan av kastruller och stekpannor samt att skära med kniv direkt på stenytan kan repa ytan och lämna metallspår som är svåra att få bort.
MARMOR
Marmor är betydligt mjukare och porösare jämfört med granit och kräver därför större omsorg och uppmärksamhet. Marmor är ett material som lätt absorberar vätskor och är känsligt för smuts och repor. Precis som med granit bör ett nedsmutsat ställe omgående torkas rent med en fuktig trasa och, vid behov, ett milt rengöringsmedel för att undvika fläckar. Desto längre ytan förblir nedsmutsad desto större är risken för fläckbildning. Undvik att utsätta bänkskivan för kemikalier och frätande ämnen, men var även försiktig med kaffe, te, rött vin, oljor och syrahaltiga frukter. För dagligt underhåll rekommenderas produkter speciellt avsedda för natursten. Det är viktigt att inte använda sura och blekande rengöringsmedel samt undvika stålull och nötande skurmedel. Beroende på kökets belastning bör marmorytor behandlas med speciellt impregneringsmedel 1-2 gånger om året.
P.g.a. marmors mjuka och repkänsliga yta rekommenderar vi att alltid använda värmeunderlägg och skärbrädor i köket.
KVARTS
Kvarts är ett material med högsta beständighet mot fysiska skador och behöver ingen särskild behandling. Kvarts absorberar inte vätskor och är därför ett mycket hygieniskt och lättskött material. Rengör bänkskivan med en trasa fuktad i vatten, vid behov använd milt rengöringsmedel.
Även om kvarts är mycket slitstark är den inte helt värmebeständig. Eftersom kvarts innehåller lim, som kan reagera när det utsätts för höga temperaturer, är användning av värmeunderlägg ett måste. Smalare delar av arbetsbänken i närheten av diskho eller spishäll kan även spricka på grund av värmechock.
KERAMIK
Keramiska bänkskivor är oerhört hållbara och kräver minimalt med skötsel – de är värmeresistenta, reptåliga och icke-absorberande. Det går bra att ställa heta kastruller och stekpannor direkt på bänkskivan. De varken skadar dess yta eller orsakar färgförändringar. Bänkskivan rengörs dagligen med en mikrofibertrasa fuktad i varmvatten. Vid behov kan milt rengöringsmedel användas.
Keramiska bänkskivor är väldigt styva och kan därför spricka till följd av mycket hårda direkta slag eller fall av ett tungt föremål på bänkskivan.
Använd alltid ett rengöringsmedel som är lämpat för din bänkskiva och läs alltid tillhörande användar- och säkerhetsanvisningar när du använder speciella medel för stenrengöring. Vi erbjuder TENAX kvalitetsmedel för stenrengöring som passar bra för privata hushåll. Vid svåra fläckar och skador är du välkommen att kontakta oss, Stonecom erbjuder även efterbehandling.
Vi vill även påpeka att även om stenskivor är mycket slitstarka kan materialet spricka när det utsätts för mycket hårda slag. Stenskivor bör inte heller utsättas för alltför hårt tryck och stora tyngder, i synnerhet runt diskho och spishäll, där skivan är smalare och kan därför spricka lättare.