Vilket material är naturlig marmor?

Marmor (Carrara) är mycket porös och består av mikroskopiska kristaller av kalciumkarbonat som lätt absorbrerar vätska. En jämförelse kan göras med tvättsvamp – desto större porer eller kristaller, desto snabbare och desto mer vätska materialet absorberar. Samma effekt uppstår vid torkning – desto större kristaller och porer, desto längre tid naturlig sten torkar.

Hur hanterar man marmor?

En köksbänkskiva i marmor är ett lyxigt val som behöver en hel del omsorg och uppmärksamhet för att behålla sitt vackra utseende. Även Carrara marmor, som ofta avråds från att användas i kök, kan hållas ren och vacker förhållandevis lätt. Dessvärre vill människor ofta tro att en dyr bänkskiva inte behöver underhållas och klarar allt av sig själv. En enkel gyllene regel vad gäller underhåll av bänkskivor i natursten är att torka av ytan direkt efter att du är klar med dina sysslor i köket så att vätskor inte hinner absorberas. Oftast räcker det med en fuktig mjuk trasa, för svårare fläckar (t.ex. rödbeta, rött vin) bör man använda ett speciellt eller egenblandat rengöringsmedel som alltid bör finnas nära till hands i en sprayflaska i köket. Matt sten är inte lika beständig mot fläckar som polerad sten. Det är även mycket viktigt att regelbundet behandla din bänkskiva med speciella impregneringsmedel. Impregnering rekommenderas enligt behov 1-2 gånger om året. Tänk dock alltid på att oavsett om stenen är matt eller polerad bildas det alltid fläckar när nedsmutsad yta inte torkas rent i god tid eller inte underhålls regelbundet.

Avslutningsvis vill jag göra en jämförelse till. Låt oss tänka att du köper en dyr tävlingshäst. Jag är helt säker på att du tar först reda på vad hästen behöver och tar sedan hand om den på bästa möjliga sätt. Gör detsamma med din lyxiga och unika marmorbänkskiva och den behåller sitt vackra utseende och förskönar ditt hem i många år.

Med bästa hälsningar

Gustav Granit